Mleko roślinne zwykle zawiera mniej białka i witaminy D, niż mleko krowie, jednak jest dużo mniej kaloryczne. Ze względu na sposób wytwarzania chętnie sięgają po nie weganie, wegetarianie oraz osoby z problemami trawiennymi. Niektóre rodzaje mleka roślinnego jak na przykład ryżowe, są hipoalergiczne i nadają się również dla alergików. Są łatwiej przyswajalne niż mleka zwierzęce, dlatego polecane są osobom z ze słabym metabolizmem i problemami jelitowymi. Długa lista zalet napojów roślinnych sprawia, że sięgają po nie również osoby, którym odpowiada ich smak i chcą zróżnicować swoją dietę.  Mleko roślinne można nie tylko pić, ale też wykorzystywać na wiele sposobów. Mleko sojowe jest idealne do kawy lub koktajli, ale sprawdza się również w pieczeniu oraz daniach obiadowych. Natomiast mleko ryżowe, które jest naturalnie słodkie, nadaje się do wypieków i deserów. Bogata oferta smaków i zastosowań sprawia, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie w tej lżejszej alternatywie mleka krowiego.